Stan zapalny jest obecnie uważany za główną przyczynę rozwoju chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się organizmu. Podstawowym sposobem na zmniejszenie ryzyka występowania stanów zapalnych jest wprowadzenie zmian w diecie. Przedstawiamy najważniejsze zalecenia przeciwzapalnej diety i zasady, które pozwolą poprawić stan zdrowia, cieszyć się lepszym nastrojem i zadbać o wyższy poziom energii.
Czym jest przewlekły stan zapalny i dlaczego jest niebezpieczny?
Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu wyciszenie toczącego się w organizmie przewlekłego stanu zapalnego, a dzięki temu zapobieganie wielu chorobom, u których źródła leży chroniczne zapalenie o niskiej intensywności (m.in. cukrzycy, reumatoidalnemu zapaleniu stawów, miażdżycy, nowotworom, chorobie Alzheimera). Stan zapalny przyczynia się do powstawania bólu, obrzęków i rozmaitych problemów ze zdrowiem. Przewlekłe stany zapalne powstają na skutek narażenia na zanieczyszczenia, przewlekłego stresu, predyspozycji genetycznych, bardzo małej ilości ruchu i niewłaściwej diety. Ostry stan zapalny objawia się: uczuciem gorąca, podwyższoną temperaturą, zaczerwienieniem, obrzękiem i bólem w miejscu uszkodzenia. Jest to naturalna i pożądana a reakcja obronna, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Problemem jest przewlekły stan zapalny. Dieta przeciwzapalna opiera się na produktach o silnym potencjale przeciwutleniającym i potwierdzonym naukowo działaniu przeciwzapalnym określonych produktów. Za usystematyzowanie wiedzy uzyskanej na podstawie wyników badań naukowych i sformułowanie zaleceń diety przeciwzapalnej odpowiedzialny jest dr Andrew Weil – wykładowca na Harvardzie, który połączył tradycyjną wiedzę Dalekiego Wschodu z dorobkiem naukowym zachodniej medycyny.
Dieta przeciwzapalna – jak ją stosować?
Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych, sprzyjających zapobieganiu i leczeniu chorób związanych z przewlekłym zapaleniem. Dieta przeciwzapalna według pomysłu Andrew Weila to plan żywieniowy oparty na diecie śródziemnomorskiej, ale zawierający kilka dodatków, jak ciemna czekolada, zielona herbata i azjatyckie grzyby. Celem diety przeciwzapalnej nie jest utrata wagi, a poprawa ogólnego stanu i funkcjonowania organizmu. Podstawę diety przeciwzapalnej stanowią pełnowartościowe produkty – warzywa, owoce, chude mięso, ryby, orzechy, produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze. Najłatwiejszym sposobem na zastosowanie takiego planu żywieniowego jest dieta pudełkowa Bielsko-Biała.